poniedziałek, 26 maja 2014

Witam...

po dość długiej przerwie

tym razem...
słodko :) 
podwójnie słodko

PS może nie wyglądają dobrze a smakują :)))

Kruche ciasteczka*

Składniki:

  • 125 g masła, w temperaturze pokojowej lub roztopionego i ostudzonego
  • 120 g miałkiego brązowego cukru (dałam cukier biały i mniej)
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki mleka
Wszystkie składniki wymieszać jak na kruche ciasto. 
Następnie ciasto schłodzić od 30 min do godziny.
Po tym czasie rozwałkować na grubość ok. 1cm, wycinać kubkiem i odcisnąć pieczątki. Można również ponaciskać widelcem. 
Piec w temp. 180-200 stopni C do uzyskania złotego koloru, ok. 15 min (zależy od ustawień piekarnika).
Wystudzić na kratce. 
Można polukrować :)
*Ilość ciasteczek w zależności do grubości ciasta i wielkości kółeczek.  

Smacznego! :)